Doorgaan Annuleren

GOOGLE - zoeken op Internet

16 januari 2009 20:47

[img]http://francisanderson.files.wordpress.com/2008/01/1_google_logo.jpg[/img]

Het Internet bevat de grootste bibliotheek ter wereld. Ontelbare, in de werkelijke zin van het woord, onderwerpen zijn op het Internet vermeld en bevatten heel veel informatie. Maar de hoeveelheid is zo groot dat het zoeken in veel gevallen wel moeilijk is. Waar moet u zoeken en waar moet u beginnen met zoeken. Op het Internet zijn een aantal zoekmachines geplaatst die u behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken naar het onderwerp van uw keuze. De laatste tijd wordt er zeer positief gepubliceerd over de zoekmachine GOOGLE en daarom willen wij ons in onderstaand artikel beperken tot deze mogelijkheid en u op weg helpen bij het gebruik hiervan.

GOOGLE is gemakkelijk te vinden. U gaat daarvoor via Start naar Programmas naar uw programma Internet Explorer.
Daar aangekomen tikt u in het adresvenster www.google.nl en geeft een Enter. De website van GOOGLE wordt daarna geopend.

Openingsscherm: Het Internet

Op het openingsscherm staan een aantal onderwerpen afgebeeld
1. Tabblad Het Internet. Indien u hierop klikt worden paginas op het internet gezocht.
2. Tabblad Afbeeldingen. Indien u hierop klikt worden alleen afbeeldingen op het internet gezocht.
3. Tabblad Discussiegroepen. Indien u hierop klikt worden de discussies op het web gezocht.
4. Tabblad Gids. Indien u hierop klikt wordt de index van GOOGLE getoond. U kunt dan zoeken op rubrieken.
5. Het Zoekvenster. Hier kunt u uw trefwoord intikken.
6. Knop GOOGLE zoeken. Indien u hierop klikt geeft GOOGLE een volledige lijst met resultaten.
7. Knop Ik doe een gok. Door op deze knop te klikken gaat u rechtstreeks naar de website van het eerste zoekresultaat.
8. Het Web doorzoeken. Door hierop te klikken maakt u de keus alle websites te willen laten onderzoeken.
9. Zoeken in Nederlandse paginas. Er wordt alleen gezocht naar informatie die op een Nederlandse pagina voorkomt.

In het zoekvenster staan ook nog de opties Geavanceerd Zoeken, Voorkeuren en Taalhulpmiddelen. Indien u deze opties gebruikt kunt u uw zoekopdracht meer nauwkeurig maken. U wordt aangeraden hier maar eens een kijkje te nemen.

Wat wilt u zoeken?

Het is nuttig dat u voor u zelf eerst vast stelt wat het onderwerp is dat u wilt zoeken. Probeer hiervan een zo exact mogelijk omschrijving te maken. En probeer een beeld te vormen hoe dit
als tekst op de website zou kunnen staan. Want er wordt altijd gezocht naar woorden of woordgroepen. Het woord dat u intypt moet altijd een compleet woord zijn. GOOGLE kan niet uit de voeten met stamvormen of afkortingen. Als u bijvoorbeeld mach intikt, wordt er niet gezocht naar machine of machinist. Bij veel andere zoekprogrammas is dit wel mogelijk maar bij GOOGLE werkt dit niet. Met het gebruik van meer zoekwoorden kunt u uw zoekopdracht nauwkeuriger maken. Als u gegevens wilt vinden over het aanleggen van een tuin tik dan niet alleen tuin in maar tuin aanleg. Denk er om dat u een spatie tussen de zoekwoorden plaatst. Let op: vele andere zoekmachines willen dat u tuin +aanleg intikt. Daarbij moet u er dan wel op letten dat het plusteken aan het tweede woord vastzit. Door nog meer woorden toe te voegen kunt u uw zoekopdracht nog verder preciseren.

Bij het zoeken van woordgroep, zoals namen van personen of titels van boeken of films, dient u deze tussen aanhalingstekens te plaatsen. U tikt bijvoorbeeld 'harm de vries' of 'gejaagd door de wind'. Door het plaatsen van aanhalingstekens geeft u de opdracht te alleen te zoeken naar deze woorden in precies deze volgorde.

Om zoekresultaten beperkter en daarmee overzichtelijker te maken kunt u ook woorden uitzonderen van de opdracht. Dit doet u door het plaatsen van het - teken. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar Anne de Vries bent, maar u bedoelt niet de schrijver, dan tikt u in 'anne de vries' -schrijver. Denkt u er daarbij op dat er een spatie tussen de twee woorden staat en het - teken aan het tweede woord vastzit.

Nadat u de zoekopdracht heeft gegeven verschijnt er een lijst met de gevonden resultaten. De meeste kans op het juiste antwoord op wat u zoekt zijn de bovenste resultaten van de lijst. Door te klikken op de blauwe, onderstreepte kop (de link) boven elk resultaat opent u de webpagina waar de door u gevraagde informatie op staat. Deze website verschijnt in hetzelfde venster als GOOGLE. Indien u terug wilt naar de zoekresultaten dan klikt u op de knop Vorig, onder Bestand.

U kunt de gevonden website ook in een nieuw venster openen. Hiervoor klikt u met de rechter muisknop op de link en kiest in het venster dat dan verschijnt voor Openen in nieuw venster.
U kunt nu schakelen tussen GOOGLE en de gevonden website door te klikken op de horizontale balkjes in uw taakbalk onder in het scherm. U kunt de gevonden website bekijken en u kunt de andere zoekresultaten van GOOGLE bekijken.

Met het tabblad Afbeeldingen zoekt u specifiek naar afbeeldingen. Met de knop Ik doe een gok heeft u nog een aantal speciale mogelijkheden.

De mededeling dat een bepaalde website niet gevonden is omdat de 'server' niet reageert is u mogelijk wel bekend. Dit behoort tot de bekende '404 not-found' mededelingen. Echter GOOGLE slaat heel veel webpaginas op in het geheugen en daardoor kunt u in een aantal gevallen de gezochte pagina toch bekijken. Onder elke omschrijving van een gevonden website ziet u in klein 'In cache' staan. Indien u hierop klikt gaat GOOGLE in haar geheugen zoeken of daar de gewenste website aanwezig is. En als dat het geval is wordt de website als gevonden getoond.

GOOGLE vindt momenteel niet alleen websites, maar kan ook op zoek worden gestuurd naar bijvoorbeeld Word-documenten die op een website staan. U kunt als probeersel 'Geachte heer' in tikken. In de dan verschijnende resultatenlijst ziet u voor een aantal links het woord 'DOC' staan. Indien u deze link aan klikt zult u zien dat er
een brief wordt geopend.

Indien het zoeken op het web niet de gewenste resultaten geeft dient u te controleren of alle handelingen goed zijn verlopen.

Let op dat er:
- Geen typefouten zijn gemaakt.
- Geen zoekfouten zijn gemaakt. Zoals een spatie tussen het plusteken en het tweede woord.
- Geen onbruikbare tekens zijn vermeld. Veel zoekmachines ondersteunen de tekens /,?,\ niet.
- Geen e-mail wordt gevraagd. Webadressen tikt u alleen bij uw browser (Internet Explorer) in.
- Enkel- of meervoud. Wie op zoek is naar hotel kan ook hotels proberen.
- Geen spreektaal. Voer geen complete regels in maar geef met enkele woorden en de daarbij behorende tekens + of - zo nauwkeurig mogelijk uw zoekopdracht weer.

Reacties op dit onderwerp